søndag 5. februar 2012

Skrapkaka - det er meg...

... er tittelen på Kari Vinjes nyeste bok.


Det forfatteren Kari Vinje er mest kjent for, er bøkene om "Den vesle jenta og den store tyven" og "Kamillas venn".  Disse bøkene danner også grunnlag for de populære barnefilmene om Kamilla og tyven - om vesle Kamilla som blir foreldreløs flytter til sin søkkrike onkel Ole i Kristiansand.

(bildet lånt fra FB)

Det den samme Kari er mindre kjent for, er at hun vokste opp i Indre Billefjord.


Vinje ble kalt Skrapkaka, da hun var minstebarnet i familien.  Og denne boka er erindringen om hennes liv, før krigen og under krigen, i det som trygt kan kalles utkant-Norge :)


Her forteller hun om pappen sin, lærer Nilsen,  Bjørklibarna, barna på Kolvik barnehjem (som brant ned under krigen), om bading i Maggavannet (som vi også badet i som små - før det ble så forurenset av utslipp fra gårdene rundt omkring) og om Friborg skole, som var skolen hun gikk på.


Friborg skole ble beleiret av tyskerne under krigen.  Når Kari skulle leke med Bjørklibarna, måtte hun passere skolen. Dette kan en lese om på side 114.  Og - det er der jeg er vokst opp :))  Foreldrene mine overtok eiendommen på midten av seksti-tallet.  Så en kan trygt  si jeg har vokst opp på historisk grunn :)

Indre Billefjord - Bildet er tatt lånt fra brodern´s FB-side.  Det er flere bilder som er satt sammen til et bilde. :)

Jeg synes det var spesielt morsomt å lese denne boka siden det var fra kjent grunn :) Vinje skriver lunt og humoristisk, og boka er lettlest :)  AnbefalesGod lesning!

♥♥♥♥

Ha en fortsatt fin søndag!

8 kommentarer:

Laila Lykketroll sa...

Hehe, nei du sier noe, de kan kanskje ikke bli for tykke de ullbuksene. Synes kanskje den ble litt vel klumpete for en liten tass som da akkurat har lært seg å gå. Også ble jo skrittet helt skeivt og jeg vet jeg hadde irritert meg grønn hver gang jeg hadde sett det ;)
Ikke greit å være perfeksjonist heller...

Artig med slike bøker man kjenner seg igjen i, og takk for boktips =)

Turid sa...

Takk for tipset og for kommentar hos mæ på Strikketur.
Nei vinden i går trengte vi ikke , kaldt nok uansett minus 18 her i dag...men man hold sæ innomhus , så da går det bra!

edel sa...

Hei.
Husker mamma brukte å fortelle om om lærer Nilsen om ho Kari.
Kanskje man skulla ha lånt seg den boka å lest Billefjord historie.

Ha en fin uke i kulda.

Restegarn i Nord sa...

Så gøy å kunne lese ei bok og kjenne seg så godt igjen som det du gjør. Denne boka tror jeg at jeg må kjøpe,selv om jeg ikke er kjent i Indre Billefjord, så er jeg jo ei skrapkake. Kanskje kjenner også jeg meg igjen i denne boka:)
Ei fin uke videre til deg i vinterkulda!

Kjersti M sa...

Har vært fint inne - lese vær her den siste tiden :-)
Kamilla og tyven filmene er jo bare skjønne - så tror jeg må lese bøkene også.
Ha en fin dag. Har trødd forbi huset deres i masse motvind den siste tiden :-9

Marit Stødle sa...

Hei.
Takk for boktipset:) Bestilte boka sporenstreks, så nå er den i hus, og den er akkurat så bra som du sa:) Minner og hjemlengsel lokkes frem. Ha en fin dag:)

Anonym sa...

Hei! Vet du hvilke år Kari bodde på Kolvik barnehjem? Min farfar bodde der i en årrekke.

Mvh Ken Rune Hansen, Sortland

smilehuset sa...

Hei, og takk for en flott side! Som datter av Kari kan jeg svare på spørsmålet om Kolvik barnehjem. Først en oppklaring: Kari bodde ikke på barnehjemmet. Hennes mor var venninne med bestyrinnen der. Kari ble med sin mor til barnehjemmet når moren skulle besøke bestyrinnen. Kari lekte da med barna på barnehjemmet mens de var der. Hun har lekt med barna så langt tilbake som hun kan huske. Hun ble født i 1931 og lekte med barna der helt til barnehjemmet brant. Så hvis Ken Runes farfar var der i tiden fra 1931, har hun helt sikkert truffet ham. Var han der før, kan han ha truffet Karis mor.

Hilsninger til alle kjente i Billefjord og omegn.

Related Posts with Thumbnails

Følgere